Marcel Hoorn (voestalpine Railpro)

voestalpine Railpro

Marcel Hoorn van voestalpine Railpro:

N.a.v het 25-jarige bestaan van Logident werd mij door Wim Ceelen gevraagd of ik het leuk zou vinden om een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief.
Gezien de uitstekende ervaringen die voestalpine Railpro BV de afgelopen jaren heeft opgedaan met Logident was dit geen lastige vraag.

In 2014 kwam ik bij voestalpine Railpro BV in dienst als manager van het logistiek service centrum.
Op dat moment liep er al een test project in een satelliet DC van Railpro. Het doel was om onttrokken materialen papierloos te kunnen registreren d.m.v. het scannen van de gebruikte artikelen. Daarbij diende automatisch een pick order in het centrale DC in Hilversum te worden gegenereerd met bijbehorende facturatie aan de betreffende spooraannemer. Nu, begin 2020 staan er 14 mobiele terminals door het land opgesteld. De voorraden (verschillende locaties, assortimenten verschillend in breedte en diepte) laten een betrouwbaarheid zien van 99,5% of hoger. Met slechts 3 medewerkers worden deze locaties beheerd.

Dat was in het begin wel anders. Voor iedere locatie een vaste medewerker, e-mails met lijstjes waaruit moest worden ontcijferd (niet ieder handschrift is even duidelijk) wat er precies was onttrokken. Ontbreken van cycle count, voorraadverschillen, misgrijpen, aanhouden van extra voorraad, aanleveren op verkeerde dagen en onnodige retourstromen waren aan de orde van de dag.

Resultaat: ontevreden en kritische reacties vanuit de klant en hetzelfde kon gezegd worden voor de directie van Railpro.

Logident heeft in deze ontwikkeling een centrale rol gespeeld. De kracht van Wim Ceelen in deze is (naast de parate kennis over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hardware) het vermogen om zich te verdiepen in de processen van ons als opdrachtgever. Waarbij de vraag, achter de vraag wordt helder gemaakt. De uitkomst van deze samenwerking is een voortdurende ontwikkeling van de software waarmee processen en mensen veel beter op elkaar afgestemd zijn geraakt. Uitermate succesvol gezien de performance indicatoren hierboven benoemd.

Inmiddels is de volgende fase aangebroken. De sturing en afstemming van processen, mensen en middelen bij Railpro vraagt om het introduceren van RFID. Ook hier heeft de benadering van Logident zijn eerste vruchten afgeworpen. Zo is er een proof of concept geleverd waarmee is aangetoond dat het kosten effici├źnt is om op ons terrein (3 km lengte) grote delen, (wissels/spoorstaven/dwarsliggers etc.) te traceren met gebruik van RFID-technologie.

Logident is voor voestalpine Railpro BV uitgegroeid tot de preferred supplier (hardware en software) op het gebied van dataregistratie in logistieke processen. Het is van belang om in te zien dat iedereen hardware aan de man kan brengen, maar niet iedereen over het vermogen beschikt om de processen te doorgronden en te komen tot concrete oplossingen waarmee de (vaak complexe) informatiestromen op robuuste wijze gemanaged kunnen worden.

Marcel Hoorn
Manager Logistiek Service Centrum
Voestalpine Railpro BV