Waar moet je op letten bij een goede locatiemarkering?

In elk distributiecentrum of magazijn waar producten worden opgeslagen, is een simpele, logische locatiemarkering voor een efficiënte goederenstroom een must! Artikelen moeten snel en foutloos gekoppeld worden aan locaties, zodat men realtime inzicht houdt in wat, en in welke hoeveelheden, waar staat! Maar wat betekent een simpele, logische locatiemarkering in de praktijk?

De mens centraal!

De medewerkers die artikel- en locatienummers scannen, moeten dit vanuit hun manier van werken gemakkelijk kunnen doen. Gemakkelijk betekent ook snel en foutloos. Er zijn heel wat variabelen die dit bevorderen, maar ook kunnen belemmeren.

  • Bij voorkeur dient het type scanner en lay-out van de locatienummering op elkaar afgestemd te worden. Als men al een type scanner heeft, is dat een gegeven, maar het zou jammer zijn als men al een aanschaf van een nieuwe scanner heeft gedaan voordat er nagedacht wordt over de locatiemarkering!
  • Ligt de structuur van het locatienummer al vast? Er is veel onderzoek gedaan naar de meest logische opbouw van een locatienummer. Voor het geheugen geldt dat de aangeboden informatie sneller wordt opgenomen naarmate de informatie logisch gestructureerd is. Zie hieronder een voorbeeld van een logische opbouw.

  • Vanaf welke afstand dient een locatienummer voor elke gebruiker goed leesbaar te zijn? En net zo belangrijk…… vanaf welke afstand moet de barcode gemakkelijk te scannen zijn? In veel gevallen zal bijvoorbeeld de heftruckchauffeur blij zijn als hij gewoon op zijn stoel kan blijven zitten bij het scannen! Maar welke scanafstand is dan gewenst? Dit kan uiteraard getest worden, voordat een keuze wordt gemaakt.
  • En als we het dan toch over scannen hebben…….. moet er gebruik gemaakt worden van de traditionele 1D barcode (eendimensionaal) of kan ook de 2D code (zoals bijv. QR) worden gebruikt (of RFID)? De 1D barcode is een must als nog gebruik gemaakt wordt van scanners die geen 2D code kunnen lezen (bijvoorbeeld laserscanners met de bekende rode lijn). Maar als er nog een keuze in het type scanner gemaakt moet worden……… Gebruik van de 2D code heeft alleen maar voordelen: Compacter (dus meestal een goedkoper locatie etiket), 360 graden scanbaar (de rode lijn van de laserscanner moet de gehele breedte van de 1D barcode bevatten).
  • Gaan we meerdere kleuren gebruiken om bijvoorbeeld de verschillende niveaus in palletstellingen aan te geven, of maken we gebruik van een logische locatienummering in de twee basiskleuren geel en wit, hetgeen tegelijk een optimaal contrast biedt voor het scannen van de barcode? Naast het contrast speelt ook een rol dat niet elke gebruiker even goed kleuren kan onderscheiden (kleurenblindheid).
  • Welk locatiemiddel is het meest geschikt. In de basis kunnen we kiezen uit locatie etiketten voor op diverse stellingen en vloermarkering en/of locatieborden voor pallets in blokstapeling. De keuze voor vloermarkering hangt sterk af van hoe de gebruiker hier mee omgaat. Alles is kapot te krijgen, zelfs een vloermarkering die bestaat uit een soepele zeer slijtvaste kunststof! Scanborden zou dan een alternatief kunnen zijn, maar hoe hoog komen deze dan te hangen, zonder dat ze in de praktijk geraakt kunnen worden? En kan mijn scanner die scanafstand overbruggen?

Conclusie

Duidelijk is, dat er voor een weloverwogen keuze van locatiemarkering, best wel wat komt kijken! Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw specifieke situatie. En als je geen tijd hebt om de locatiemarkering zelf aan te brengen, kunnen wij dat ook voor je doen. Professionele turnkey oplevering! Meer weten? Bel 0306570381, stuur een mail naar info@logident.nl of stel je vraag via onze contactpagina.