Wat komt er allemaal kijken bij de selectie van de juiste scanner?

Dit is een gemakkelijk te stellen vraag maar lastig om in een regel te beantwoorden.

Als eerste dienen we een beeld te krijgen van de vaak logistieke gebruiker. Welke handelingen verricht deze gebruiker bij het registreren van (voornamelijk) artikel- en locatie nummers? In wat voor omgeving werkt hij/zij? En worden er hulpmiddelen gebruikt zoals heftruck of pompwagen?

Uitgangspunt moet zijn dat het gemak de mens dient en de registratie in alle gevallen snel en foutloos dient te geschieden.

Wat is een scanner

Eerst nog even een definitie van scanner voor de duidelijkheid: Een scanner is een “dom” invoerapparaat, net als een toetsenbord. Enige verschil is dat de scanner in een keer de inhoud van de barcode op het scherm tovert. Ook een scanner is in een bekabelde en draadloze variant leverbaar.
Daar tegenover staat de mobiele terminal, de “intelligente” scanner. Eigenlijk een kleine laptop waarin de scanner is geïntegreerd. Zie hieronder een voorbeeld van een mobiele terminal met pistoolgreep. Daarnaast bestaat ook de heftruckterminal die vast in de heftruck is gemonteerd en voorzien van een draadloze (robuuste) scanner.

Wat zijn dan in ieder geval belangrijke punten in de selectie?

  • Scan ik draadloos (WiFi, real time)? Binnen de 4 muren van een distributiecentrum of magazijn en niet te ver buiten deze muren is prima draadloos te werken. Als dat niet real time hoeft te zijn, bestaat ook de mogelijkheid om batchgewijs registraties uit te voeren. Je hebt dan geen draadloos netwerk nodig.
  • Hoeveel informatie wil ik op mijn beeldscherm zien? Dit bepaalt naast de gewenste lettergrootte het formaat van het beeldscherm. Hoe groter het formaat, des te beter alles leesbaar is, maar ook des te groter de scanner/terminal wordt.
  • Wil ik ook data via een vast toetsenbord in kunnen typen? Het is altijd gemakkelijk om een handmatige invoermogelijkheid te hebben, mocht bijvoorbeeld een barcode niet te scannen zijn. Op een fysiek toetsenbord kan eenvoudiger en sneller de juiste letter/cijfer worden ingetoetst, dan in een digital toetsenbord. Daarnaast ben je bij het gebruik maken van een digitaal toetsenbord een gedeelte van je beeldscherm kwijt!
  • Op welke afstand wil ik nog gemakkelijk (snel) kunnen scannen? De gewenste afstand bepaalt welk type scanengine in de scanner of terminal dient te zitten. In mindere mate is dit ook te beïnvloeden door de grootte van de 1D of 2D barcode. Voor scanafstanden die meer dan 2 meter bedragen, is al snel een Long Range scanengine nodig!
  • Ga ik alleen binnen scannen of ook buiten? Als je zowel binnen als buiten met dezelfde scanner/terminal wilt scannen, dient deze ook van een SIM kaart te zijn voorzien en uiteraard een mobiel data abonnement. De overgang tussen WiFi en 4G (GSM) kan op de achtergrond plaatsvinden, zonder dat de gebruiker hier iets van merkt.
  • Moet de scanner tegen een stootje kunnen? Er zijn super robuuste scanners en terminals die zelfs volledig stof- en waterdicht zijn en vanaf 2 meter op een betonnen vloer kunnen vallen zonder kapot te gaan. Afhankelijk van de omgeving dient hier rekening mee gehouden te worden.
  • Hoe wil ik de scanner gebruiken? Met pistoolgreep? Op de pols? Vast in de heftruck? U vraagt, wij draaien. Er bestaan veel configuratiemogelijkheden. Afhankelijk van jouw wensen is er altijd een gewenste configuratie samen te stellen.

Wil je meer informatie of een advies over een goede selectie? Bel dan 0306570381, mail naar info@logident.nl of stel je vraag op onze contactpagina.