Wat kun je zelf doen om je etikettenprinter in optimale conditie te houden?

Naast het advies in en levering van alle soorten etiketten printers met bijbehorende supplies, biedt Logident ook preventief en correctief onderhoud aan. Hiermee verleng je de levensduur van je printer en voorkom je storingen. Dat is een geruststellende gedachte, aangezien je tenslotte graag wil dat elke printer steeds weer kwalitatief goede etiketten afdrukt in de volumes en op de tijden die je wenst!

Maar je kunt zelf ook  een grote bijdrage leveren aan het in optimale conditie houden van je etikettenprinters.

Printkop en platen(rol)

De voornaamste onderdelen welke bij slecht onderhoud een slechte afdruk tot gevolg kunnen hebben zijn de platen(rol) en de printkop. Stof en vuil zoals lijmresten hopen zich hier op. Door deze op regelmatige basis te verwijderen verleng je de levensduur van de (dure!) printkop en zorg je voor een kwalitatief goede afdruk; de fabrikant schrijft zelf voor om dit na iedere wissel van een rol lint of etikettenrol te doen.

De printkop is een gevoelig element dat door hitte een afdruk realiseert op het etiket. Na verloop van tijd hoopt zich hier vuil op. Als dit vuil niet regelmatig verwijderd wordt, zullen uiteindelijk een of meerdere warmte-elementen doorbranden met als gevolg witte strepen op het etiket. De kans bestaat dat dan een barcode niet meer leesbaar is!


Naast vervuiling door stof, metaaldeeltjes, fijnstof e.d., kan een defecte printkop ook ontstaan door:

 • Slijtage door wrijving
 • Roest door gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen
 • Vocht
 • Ophoping van residu als gevolg van een onjuiste afstelling van de printer
 • Niet correct afgestelde printkop

De platen roller is altijd direct onder de printkop gepositioneerd en zijn meestal uit een rubberachtig zacht materiaal vervaardigd. 

Ter bescherming van de printkop heeft de platen roller ook een dempende functie.  Als de platen roller vervuild raakt, wordt deze glad met als gevolg dat de media niet meer goed getransporteerd wordt.

Hoe zelf eenvoudig schoon te houden?

Stof binnen de printerbehuizing

Verwijder zoveel mogelijk stof welke zich binnen de printerbehuizing bevindt. Hiervoor is perslucht in een spuitbus beschikbaar of je kunt een kwast gebruiken om het ‘op te vegen’

Printkop

Logident levert een speciaal Cleaning Pack, bestaande uit een speciaal doek en reinigingsvloeistof.

Zorg er bij het reinigen van de printkop voor dat de printer uitstaat en dat je geen sieraden draagt welke de printkop kunnen beschadigen.

 1. Open de printkop
 2. Bevochtig de doek met de reinigingsvloeistof
 3. Plaats nu de vochtige doek op printkop en wrijf stevig van links naar rechts. Herhaal deze stap enkele malen.
 4. Wacht na het reinigen min 30 sec met afdrukken.

Platen

 1. Open de printkop
 2. Bevochtig de doek met de reinigingsvloeistof
 3. Plaats nu de vochtige doek op de platen en wrijf stevig van links naar rechts. Herhaal deze stap enkele malen terwijl je de platen steeds roteert.
 4. Wacht na het reinigen min 30 sec met afdrukken.

Hulp nodig?

Wordt ondanks alle inspanningen toch een slechte afdruk gerealiseerd? Neem dan contact op met Logident. Wij helpen je graag weer op weg!