Praktijkcase: Gemakkelijk een GS1 verzendetiket afdrukken

Voor een snelle registratie en controle van inkomende goederen wordt vaak gebruik gemaakt van het gestandaardiseerde GS1 verzendetiket, eventueel gecombineerd met een ontvangen EDI bericht.
Maar hoe krijg je nu eenvoudig het etiket in de juiste lay-out en met de gewenste info afgedrukt om op de pallet(s) te bevestigen?
Dit was de vraag van een van onze relaties aan ons. Uitgangspunten: Een SAP database en afdruk in pdf-formaat. Wens: Het kunnen aangeven over hoeveel pallets het totaal in SAP bekende gewicht is verdeeld en wat het gewicht per pallet is.

Onder het motto “eerst denken, dan doen” hebben we eerst de lay-out van het etiket besproken; wat moet er allemaal op het etiket komen te staan? De volgende vraag is hoe de verschillende velden op het etiket ingevuld gaan worden? Veel data moeten uit SAP komen, maar hoe zorg je voor een goede data uitwisseling tussen SAP en BarTender, het geavanceerde etiketopmaakprogramma? En dan wil de gebruiker ook nog graag additionele functionaliteit door in te kunnen geven over hoeveel pallets het totaalgewicht (geregistreerd in SAP) is verdeeld en wat het gewicht per pallet is. Deze aanvulling is mogelijk gemaakt in BarTender, naast het invullen van het juiste SSCC-nummer.

Resultaat na goed en constructief overleg: Een gewenst pdf-bestand met daarin alle verzendetiketten per geselecteerde orderregel (product/batch combinatie) uit SAP en 2 verzendetiketten per pallet. En uiteraard een heel tevreden relatie.

Wat kun je zelf doen om je etikettenprinter in optimale conditie te houden?

Naast het advies in en levering van alle soorten etiketten printers met bijbehorende supplies, biedt Logident ook preventief en correctief onderhoud aan. Hiermee verleng je de levensduur van je printer en voorkom je storingen. Dat is een geruststellende gedachte, aangezien je tenslotte graag wil dat elke printer steeds weer kwalitatief goede etiketten afdrukt in de volumes en op de tijden die je wenst!

Maar je kunt zelf ook  een grote bijdrage leveren aan het in optimale conditie houden van je etikettenprinters.

Printkop en platen(rol)

De voornaamste onderdelen welke bij slecht onderhoud een slechte afdruk tot gevolg kunnen hebben zijn de platen(rol) en de printkop. Stof en vuil zoals lijmresten hopen zich hier op. Door deze op regelmatige basis te verwijderen verleng je de levensduur van de (dure!) printkop en zorg je voor een kwalitatief goede afdruk; de fabrikant schrijft zelf voor om dit na iedere wissel van een rol lint of etikettenrol te doen.

De printkop is een gevoelig element dat door hitte een afdruk realiseert op het etiket. Na verloop van tijd hoopt zich hier vuil op. Als dit vuil niet regelmatig verwijderd wordt, zullen uiteindelijk een of meerdere warmte-elementen doorbranden met als gevolg witte strepen op het etiket. De kans bestaat dat dan een barcode niet meer leesbaar is!


Naast vervuiling door stof, metaaldeeltjes, fijnstof e.d., kan een defecte printkop ook ontstaan door:

  • Slijtage door wrijving
  • Roest door gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen
  • Vocht
  • Ophoping van residu als gevolg van een onjuiste afstelling van de printer
  • Niet correct afgestelde printkop

De platen roller is altijd direct onder de printkop gepositioneerd en zijn meestal uit een rubberachtig zacht materiaal vervaardigd. 

Ter bescherming van de printkop heeft de platen roller ook een dempende functie.  Als de platen roller vervuild raakt, wordt deze glad met als gevolg dat de media niet meer goed getransporteerd wordt.

Hoe zelf eenvoudig schoon te houden?

Stof binnen de printerbehuizing

Verwijder zoveel mogelijk stof welke zich binnen de printerbehuizing bevindt. Hiervoor is perslucht in een spuitbus beschikbaar of je kunt een kwast gebruiken om het ‘op te vegen’

Printkop

Logident levert een speciaal Cleaning Pack, bestaande uit een speciaal doek en reinigingsvloeistof.

Zorg er bij het reinigen van de printkop voor dat de printer uitstaat en dat je geen sieraden draagt welke de printkop kunnen beschadigen.

  1. Open de printkop
  2. Bevochtig de doek met de reinigingsvloeistof
  3. Plaats nu de vochtige doek op printkop en wrijf stevig van links naar rechts. Herhaal deze stap enkele malen.
  4. Wacht na het reinigen min 30 sec met afdrukken.

Platen

  1. Open de printkop
  2. Bevochtig de doek met de reinigingsvloeistof
  3. Plaats nu de vochtige doek op de platen en wrijf stevig van links naar rechts. Herhaal deze stap enkele malen terwijl je de platen steeds roteert.
  4. Wacht na het reinigen min 30 sec met afdrukken.

Hulp nodig?

Wordt ondanks alle inspanningen toch een slechte afdruk gerealiseerd? Neem dan contact op met Logident. Wij helpen je graag weer op weg!

Wat komt er allemaal kijken bij de selectie van de juiste scanner?

Dit is een gemakkelijk te stellen vraag maar lastig om in een regel te beantwoorden.

Als eerste dienen we een beeld te krijgen van de vaak logistieke gebruiker. Welke handelingen verricht deze gebruiker bij het registreren van (voornamelijk) artikel- en locatie nummers? In wat voor omgeving werkt hij/zij? En worden er hulpmiddelen gebruikt zoals heftruck of pompwagen?

Uitgangspunt moet zijn dat het gemak de mens dient en de registratie in alle gevallen snel en foutloos dient te geschieden.

Wat is een scanner

Eerst nog even een definitie van scanner voor de duidelijkheid: Een scanner is een “dom” invoerapparaat, net als een toetsenbord. Enige verschil is dat de scanner in een keer de inhoud van de barcode op het scherm tovert. Ook een scanner is in een bekabelde en draadloze variant leverbaar.
Daar tegenover staat de mobiele terminal, de “intelligente” scanner. Eigenlijk een kleine laptop waarin de scanner is geïntegreerd. Zie hieronder een voorbeeld van een mobiele terminal met pistoolgreep. Daarnaast bestaat ook de heftruckterminal die vast in de heftruck is gemonteerd en voorzien van een draadloze (robuuste) scanner.

Wat zijn dan in ieder geval belangrijke punten in de selectie?

  • Scan ik draadloos (WiFi, real time)? Binnen de 4 muren van een distributiecentrum of magazijn en niet te ver buiten deze muren is prima draadloos te werken. Als dat niet real time hoeft te zijn, bestaat ook de mogelijkheid om batchgewijs registraties uit te voeren. Je hebt dan geen draadloos netwerk nodig.
  • Hoeveel informatie wil ik op mijn beeldscherm zien? Dit bepaalt naast de gewenste lettergrootte het formaat van het beeldscherm. Hoe groter het formaat, des te beter alles leesbaar is, maar ook des te groter de scanner/terminal wordt.
  • Wil ik ook data via een vast toetsenbord in kunnen typen? Het is altijd gemakkelijk om een handmatige invoermogelijkheid te hebben, mocht bijvoorbeeld een barcode niet te scannen zijn. Op een fysiek toetsenbord kan eenvoudiger en sneller de juiste letter/cijfer worden ingetoetst, dan in een digital toetsenbord. Daarnaast ben je bij het gebruik maken van een digitaal toetsenbord een gedeelte van je beeldscherm kwijt!
  • Op welke afstand wil ik nog gemakkelijk (snel) kunnen scannen? De gewenste afstand bepaalt welk type scanengine in de scanner of terminal dient te zitten. In mindere mate is dit ook te beïnvloeden door de grootte van de 1D of 2D barcode. Voor scanafstanden die meer dan 2 meter bedragen, is al snel een Long Range scanengine nodig!
  • Ga ik alleen binnen scannen of ook buiten? Als je zowel binnen als buiten met dezelfde scanner/terminal wilt scannen, dient deze ook van een SIM kaart te zijn voorzien en uiteraard een mobiel data abonnement. De overgang tussen WiFi en 4G (GSM) kan op de achtergrond plaatsvinden, zonder dat de gebruiker hier iets van merkt.
  • Moet de scanner tegen een stootje kunnen? Er zijn super robuuste scanners en terminals die zelfs volledig stof- en waterdicht zijn en vanaf 2 meter op een betonnen vloer kunnen vallen zonder kapot te gaan. Afhankelijk van de omgeving dient hier rekening mee gehouden te worden.
  • Hoe wil ik de scanner gebruiken? Met pistoolgreep? Op de pols? Vast in de heftruck? U vraagt, wij draaien. Er bestaan veel configuratiemogelijkheden. Afhankelijk van jouw wensen is er altijd een gewenste configuratie samen te stellen.

Wil je meer informatie of een advies over een goede selectie? Bel dan 0306570381, mail naar info@logident.nl of stel je vraag op onze contactpagina.



Waar moet je op letten bij een goede locatiemarkering?

In elk distributiecentrum of magazijn waar producten worden opgeslagen, is een simpele, logische locatiemarkering voor een efficiënte goederenstroom een must! Artikelen moeten snel en foutloos gekoppeld worden aan locaties, zodat men realtime inzicht houdt in wat, en in welke hoeveelheden, waar staat! Maar wat betekent een simpele, logische locatiemarkering in de praktijk?

De mens centraal!

De medewerkers die artikel- en locatienummers scannen, moeten dit vanuit hun manier van werken gemakkelijk kunnen doen. Gemakkelijk betekent ook snel en foutloos. Er zijn heel wat variabelen die dit bevorderen, maar ook kunnen belemmeren.

  • Bij voorkeur dient het type scanner en lay-out van de locatienummering op elkaar afgestemd te worden. Als men al een type scanner heeft, is dat een gegeven, maar het zou jammer zijn als men al een aanschaf van een nieuwe scanner heeft gedaan voordat er nagedacht wordt over de locatiemarkering!
  • Ligt de structuur van het locatienummer al vast? Er is veel onderzoek gedaan naar de meest logische opbouw van een locatienummer. Voor het geheugen geldt dat de aangeboden informatie sneller wordt opgenomen naarmate de informatie logisch gestructureerd is. Zie hieronder een voorbeeld van een logische opbouw.

  • Vanaf welke afstand dient een locatienummer voor elke gebruiker goed leesbaar te zijn? En net zo belangrijk…… vanaf welke afstand moet de barcode gemakkelijk te scannen zijn? In veel gevallen zal bijvoorbeeld de heftruckchauffeur blij zijn als hij gewoon op zijn stoel kan blijven zitten bij het scannen! Maar welke scanafstand is dan gewenst? Dit kan uiteraard getest worden, voordat een keuze wordt gemaakt.
  • En als we het dan toch over scannen hebben…….. moet er gebruik gemaakt worden van de traditionele 1D barcode (eendimensionaal) of kan ook de 2D code (zoals bijv. QR) worden gebruikt (of RFID)? De 1D barcode is een must als nog gebruik gemaakt wordt van scanners die geen 2D code kunnen lezen (bijvoorbeeld laserscanners met de bekende rode lijn). Maar als er nog een keuze in het type scanner gemaakt moet worden……… Gebruik van de 2D code heeft alleen maar voordelen: Compacter (dus meestal een goedkoper locatie etiket), 360 graden scanbaar (de rode lijn van de laserscanner moet de gehele breedte van de 1D barcode bevatten).
  • Gaan we meerdere kleuren gebruiken om bijvoorbeeld de verschillende niveaus in palletstellingen aan te geven, of maken we gebruik van een logische locatienummering in de twee basiskleuren geel en wit, hetgeen tegelijk een optimaal contrast biedt voor het scannen van de barcode? Naast het contrast speelt ook een rol dat niet elke gebruiker even goed kleuren kan onderscheiden (kleurenblindheid).
  • Welk locatiemiddel is het meest geschikt. In de basis kunnen we kiezen uit locatie etiketten voor op diverse stellingen en vloermarkering en/of locatieborden voor pallets in blokstapeling. De keuze voor vloermarkering hangt sterk af van hoe de gebruiker hier mee omgaat. Alles is kapot te krijgen, zelfs een vloermarkering die bestaat uit een soepele zeer slijtvaste kunststof! Scanborden zou dan een alternatief kunnen zijn, maar hoe hoog komen deze dan te hangen, zonder dat ze in de praktijk geraakt kunnen worden? En kan mijn scanner die scanafstand overbruggen?

Conclusie

Duidelijk is, dat er voor een weloverwogen keuze van locatiemarkering, best wel wat komt kijken! Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw specifieke situatie. En als je geen tijd hebt om de locatiemarkering zelf aan te brengen, kunnen wij dat ook voor je doen. Professionele turnkey oplevering! Meer weten? Bel 0306570381, stuur een mail naar info@logident.nl of stel je vraag via onze contactpagina.



Waarom doen barcodescanners het soms niet?

slechte barcode

Hoort u dat ook wel eens, als iemand probeert een barcode te scannen: verontwaardigd wordt naar de scanner gekeken. Van alles wordt geprobeerd om de scanner beter te laten functioneren; tot het plastic) glas uit de scanner halen met een schroevendraaier… Dat zou toch zeker moeten helpen!? Maar waarom doet de scanner het af en toe niet? Het antwoord is vaak voor de hand liggend.

Het ligt namelijk meestal niet aan de scanner, maar aan de barcode. Na jarenlange ervaring met dit onderwerp en een onderzoek bij een grote vervoerder die een NO READ percentage van wel 10% had, blijken er diverse oorzaken te zijn die een goede lezing van een barcode dwars kunnen zitten. Deze oorzaken variëren van een omsnoeringsband die de barcode deels overlapte tot transparante verpakkingen met daarin een product met dezelfde kleur als de barcode.

Herkent u dit probleem? Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees dan het volledige verhaal hier!